De tennisbanen

Aan Boord 2

  8325 HA  VOLLENHOVE

0527-857298

info@tcvollenhove.nl     

   facebook

Op kunstgras kun je het hele jaar spelen

Op enkele uitzonderingen na:Tennisclub Vollenhove bezit 3 goed onderhouden kunstgras tennisbanen.

Deze zorgen voor ruime speelmogelijkheden voor de leden.

Onder de normale Nederlandse omstandigheden zullen onze kunstgras tennisvelden de meeste tijd bespeelbaar zijn, ook in de winter. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

Hieronder volgen een aantal wintersituaties waarin we soms rekening moeten houden met de bespeelbaarheid van de banen.


Vorst


Zogenaamde “droge” vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen effect op de speeleigenschappen van het veld. Er kan dan gewoon gespeeld worden. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst, dat wil zeggen onder de 15 graden onder nul, is het gebruik van de banen dan ook af te raden. Tegen die tijd is het sowieso leuker om te gaan schaatsen!


Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel) zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dit moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar.


Sneeuw


Wanneer het veld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld en kan er in principe op getraind worden Wedstrijden zijn als gevolg van de onzichtbaarheid van de lijnen niet mogelijk. Indien gewenst kan sneeuw verwijderd worden. Met een schuifbord met een rubberflap aan de onderzijde kan sneeuw naar de zijden van het veld geschoven worden. Zeer belangrijk hierbij is dat er geen invulmateriaal (zand) mee verplaatst wordt. Sneeuw verwijderen is nauwkeurig werk en dient dan ook bij voorkeur aan deskundigen overgelaten te worden.


Natte sneeuw of ijsregen kan ervoor zorgen dat deze onder aan de schoenzolen blijft plakken. In die gevallen nemen de schoenen meestal ook zand mee vanaf de kunstgras mat. Wanneer dit het geval is moeten de spelers onmiddellijk stoppen met spelen!


Opdooi

Bij het invallen van de dooi, na de vorstperiode, mogen we niet op het veld. Dan is namelijk de bovenlaag vaak al ontdooid terwijl de vorst nog wel dieper in de grond zit. Bij kunstgrasbanen die op een lava-ondergrond liggen veroorzaak je bij het bespelen allerlei kuilen in deze sporttechnische laag direct onder het kunstgras die nagenoeg niet te herstellen zijn.


Onze banen liggen op een hardcourt-ondergrond zodat het probleem van de kuilen bij ons niet speelt. Toch is het nodig om de banen niet te betreden want op een mat spelen die gedeeltelijk wel- en gedeeltelijk niet ontdooid is wordt afgeraden omdat deze instabiel is en daarom gevoelig voor schade. Bovendien moet de afwatering door de ondergrond (of het nou hardcourt is of lava) eerst weer mogelijk zijn.


In de praktijk zal al weer na enkele dagen nadat de dooi is ingevallen op de banen gespeeld kunnen worden.

Onderhoud?


Het onderhoud van de banen, het park en de gebouwen wordt gecoördineerd door de onderhoudscommissie. Zij vegen de banen eens per twee weken, zorgen dat er voldoende zand in het gras ligt. En strooien af en toe zout om algen tegen te gaan.


Het is belangrijk dat de banen schoon blijven. Blad kan voor ongelukken zorgen. Zorg er dus voor dat je eventuele bladeren wegharkt vóór je gaat spelen. Ook kunnen (scherpe) voorwerpen de baan beschadigen. Haal deze ook weg, zodat de banen lang meegaan.


Contact


Aan Boord 2

8325 AD  VOLLENHOVE

0527-857298

info@tcvollenhove.nl


Facebook                                           Sponsoren en partners 


Commissies                                       Statuten                               

                                                                                                   

Bestuur                                              Huishoudelijk reglement